Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Το χειρότερο δώρο στην καλύτερη συσκευασία ;;;;;;

Πόσες φορές σας έχουν φέρει ένα δώρο και, βλέποντας το εντυπωσιακό του περιτύλιγμα ανυπομονούσατε να το ανοίξετε; Πολλές.

Και, πόσες φορές απογοητευτήκατε βλέποντας το περιεχόμενο; Περισσότερες.
Κάπως έτσι λοιπόν, σκέφτηκα να παρομοιάσω τις ανθρώπινες ψυχές. Ψυχή = χαρακτήρας.

Το σενάριο μας έχει ως εξής: Έχετε τη γιορτή σας. Ένας από τους φίλους σας, σας δίνει το δώρο του. Είναι τυλιγμένο κακήν κακώς, με ένα απαίσιο χαρτί, επειδή μάλλον βιαζόταν ο πωλητής.

Σκεφτείτε τώρα πως σας προσφέρουν ένα ακόμη δώρο. Αυτή τη φορά, είναι ένα εντυπωσιακότατο κουτί με φωτεινά χρώματα, ωραία υφή και έναν γιγάντιο φιόγκο.
Οι πρώτες σκέψεις κάθε ατόμου θα ήταν πως το πρώτο δώρο θα είναι κάτι άσχημο και μηδαμινής αξίας, ενώ το δεύτερο θα είναι σίγουρα ακριβό και πολυτελές.

Όταν πια ανοίγετε τα δώρα, έρχεστε αντιμέτωποι με την θλιβερή αλήθεια. Το κουτί που πιστεύατε πως θα περιείχε σίγουρα κάτι φανταστικό, δεν έχει τίποτα άλλο παρά ένα απαίσιο ζευγάρι κάλτσες απροσδιορίστου χρώματος. Και μάλιστα, μεγαλύτερο νούμερο από το δικό σας!

Έκπληκτοι, συνεχίζετε με το άλλο δώρο και σκέφτεστε πόσο χειρότερο μπορεί να είναι, αν κρίνουμε βέβαια από το περιτύλιγμα.
Άναυδοι μένετε, όταν βλέπετε πως το τσαλακωμένο περιτύλιγμα της κακιάς ώρας, έκρυβε ένα πανάκριβο κινητό, τελευταίας τεχνολογίας, που μήνες τώρα θέλατε να αποκτήσετε.

Το συμπέρασμα; Βιαστήκατε να εκτιμήσετε.

Κάπως έτσι, είναι και οι ανθρώπινοι χαρακτήρες. Όταν μας ρωτάνε τι κοιτάμε περισσότερο σε μια-έναν, υποψήφια-ο, γκόμενα-ο, αρχίζουμε όλοι τα κλασσικά. «Ναι, κοιτάω πρωτίστως την προσωπικότητα, την ιδιοσυγκρασία, το χιούμορ, την καρδιά και αν είναι καλός άνθρωπος. Ε, και μετά κοιτάω και την εμφάνιση λίγο».

Χμμ. Γιατί νομίζω πως όλοι μας ζούμε σε ένα τεράστιο, εγωιστικό ψέμα;
Ας το πάρουμε από την αρχή.

Οι λόγοι που μας ελκύει ένα άτομο (ίδιου ή/και διαφορετικού φύλου) είναι πολλοί.
Μπορεί να είναι τα χρήματα, το αυτοκίνητο, το σώμα, τα τέλεια χαρακτηριστικά, η φήμη που το συνοδεύει.

Μπορεί όμως να είναι και άλλοι λόγοι. Η προσωπικότητα, το χιούμορ, η γοητεία, οι επιλογές που κάνει, ο αυθορμητισμός, η ειλικρίνεια, η καλοσύνη και άλλα πολλά.

Το θέμα είναι, ποιες είναι οι προτεραιότητες. Ποια είναι τα ιδανικά που ο καθένας ορίζει; Τι ζητάμε από τον άλλον;

Φέρτε στο μυαλό σας το παράδειγμα με τα δώρα. Εδώ θα το αλλάξουμε λίγο.

Είστε στη σχολή σας και γνωρίζετε τη Μαρία πχ. Η Μαρία, φαινομενικά δεν είναι από τις κοπέλες που θα σου τρέξουν τα σάλια άμα περάσει από δίπλα σου. Είναι κοντούλα, παχουλή, με την ακμή να ξεχειλίζει πύον, σιδεράκια, μαλλί κατσαρό και ντύσιμο άσχετης δεκαετίας. Ο καθηγητής σας αναθέτει μια εργασία. Κάπως έτσι λοιπόν, γνωρίζεστε. Οι μέρες περνάνε, περνάτε όλο και περισσότερες ώρες μαζί λόγω εργασίας και οι δεσμοί γίνονται πιο σφιχτοί.
Ξαφνικά, αντιλαμβάνεστε πως τις ώρες που βρίσκεστε μαζί της, οι κοιλιακοί γυμνάζονται 15 φορές περισσότερο από το αν πηγαίνατε γυμναστήριο, από το γαμάτο χιούμορ της.

Επίσης, η Μαρία, είναι η μόνη γνωστή που σας επισκέφτηκε σπίτι όταν είσαστε άρρωστος. Σας έφερε γλυκά, ταινίες να δείτε μαζί και ένα τεράστιο χαμόγελο που σας κάνει να ξεχνάτε τα πάντα. Άσε που σας έβγαλε ασπροπρόσωπους, αφού η εργασία χάρη σε αυτή πήρε άριστα.

Όταν με το καλό γίνεστε καλά, θέλετε να βγείτε και να γλεντήσετε. Ο κολλητός σας λοιπόν, σας καλεί στο πάρτι που θα κάνει σήμερα το βράδυ. «Τέλεια», λέτε από μέσα σας. Ντύνεστε, αρωματίζεστε και πάτε.
Φτάνοντας, το μάτι σας έπειτα από ένα γρήγορα σκανάρισμα των καλεσμένων, πέφτει επάνω σε μια αιθέρια κοπελιά.

Τα σάλια που λέγαμε αρχίζουν να τρέχουν. Για τις επόμενες 3 ώρες ο μοναδικός λόγος για να ζείτε είναι να προλάβετε να γνωρίσετε την καστανομάλλα κουκλάρα που σας κοιτά. Και τη γνωρίζετε. Τη λένε Τζένη, είναι ψηλή, καστανομάλλα όπως είπα, με αναλογίες Naomi και πάνω και υπέροχα καστανά μάτια. Για να μη πολυλογώ, ανταλλάσετε τηλέφωνα, βγαίνετε, μιλάτε γνωρίζεστε…

Ένα βράδυ που κάθεστε και σκέφτεστε περί ανέμων και υδάτων, συνειδητοποιείτε πως η Μαρία και η Τζένη είναι ακριβώς όπως το τέλειο κινητό με το απαίσιο ζευγάρι κάλτσες που πετάξατε αμέσως.

Το Μαράκι, έχει ένα γρήγορο περιτύλιγμα με φθηνό χαρτί, όμως μέσα του κρύβει ένα θησαυρό. Το Τζενάκι από την άλλη, είχε αμπαλαριστεί με ένα τέλειο χρυσό κουτί και έναν τεράστιο κόκκινο φιόγκο, όμως μέσα του έκρυβε ένα ζευγάρι κάλτσες μεγαλύτερου μεγέθους.
Και κάπως έτσι έρχεστε αντιμέτωποι με το τραγικό αυτό δίλλημα. Την τραγική αυτή αλήθεια.
Ναι, αγαπητοί αναγνώστες μου. Τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι.

Όταν γνωρίζετε έναν άνθρωπο, ανοίξτε το περιτύλιγμα και δείτε το περιεχόμενο. Γιατί μπορεί το αμπαλάζ να είναι εντυπωσιακό, όμως το δώρο μπορεί να είναι φόλα.
Όπως δεν κρίνετε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, έτσι μην κρίνετε –και προπάντων μην απορρίπτετε/δέχεστε- άτομα με αποκλειστικό κριτήριο την εμφάνιση τους.

Υπάρχουν πολλοί υπέροχοι άνθρωποι εκεί έξω. Απλά περιμένουν να τους προσέξει κάποιος και να τους ξετυλίξει για να δει την πραγματική αξία.

Και εσείς που έχετε ωραίο περιεχόμενο ακούστε αυτό: μην αφήσετε ποτέ κανέναν να παίξει μαζί σας. Μην λυγίζετε γιατί σίγουρα κάποια στιγμή θα βρεθεί κάποιος να σας ξετυλίξει.

Κανένα ωραίο περιτύλιγμα δεν είναι άξιο να παίζει με τα συναισθήματά σας. Βάλτε προτεραιότητες και βρείτε μέσα σας τι ζητάτε από τον άλλον, χωρίς να σκέφτεστε συνεχώς εάν εσείς αρέσετε στους υπόλοιπους.

Και, εν τέλει, κάντε την ανατροπή και ξεκινήστε εσείς το ξετύλιγμα… όπως και αν το αντιλαμβάνεστε αυτό……

(Αφιερωμένο. Έχεις ωραίο περιτύλιγμα, όμως φοβάμαι πως αρχίζω να αμφιβάλλω για το περιεχόμενο. Ναι, σε σένα μιλάω…)